Jag har bakat Skärgårdrutor till tanterna på jobbet så jag kunde gå på semester i lugn och ro! Vi har en trevlig tradition att de som går på semester bjuder på lite extra gott till frukostfikat!•50 g jäst
•½ dl olja eller flytande margarin
•5 dl mjölk
•1 msk brödsirap eller annan sirap
•2 tsk salt
•7 dl rågflingor
•4 dl rågsikt
•ca 4 dl vetemjöl
.
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Ljumma mjölken och matfettet till 37°C. Häll lite av degspadet över jästen tills rör tills den är upplöst. Rör ner resten av degspadet, sirap och salt.
Blanda i rågflingor, rågsikt och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen för hand eller med maskin tills den släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.
.
Ha ut degen i en långpanna, tryck ut degen med mjölade händer så den täcker hela plåten. Nagga degen och skär den i rutor, 6x6 cm, med en sporre eller kniv. Jäs den övertäckt ca 25 minuter.
.
Grädda mitt i ugnen i 225°C, 15-20 minuter. Med varmluft i 200°C, ca 20 min. Låt brödet svalna något. Bryt isär rutorna och låt dem svalna under bakdukar så håller de sig saftiga.
.
Jag hittade inga rågflingor på affären så jag använda gramhamsmjöl och havregryn + att jag även hade i 1 dl solroskärnor.
Om vad mycket du gjort,kul att läsa! Stackars Felix,såg inte skönt ut med allt gegg. Duktiga du med din träning,så snygger! Kram
SvaraRaderaSer goda ut, receptet sparat =)
SvaraRadera