tisdag 27 januari 2009

Felix Idagbok

Ett sak som kan vara svårt för Felix i och med att han har Downs syndrom (ds) kan vara att återberätta vad som hänt under dagen. Igår när farfar var här så pratade han om tomten, varpå Felix direkt sprang till altandörren och började prata och peka och ropade "kom!" Det är alltså inget problem att komma ihåg vad som hände i julas men just närminnet kan vara ett problem. Därför har vi en Idag-bok som går mellan förskolan och hemmet. Vi har haft lite olika böcker och är nu inne på bok nr 3. Eftersom Felix har varit så liten tidigare har det mest varit en kontaktbok mellan mig och personalen men oxå bilder för Felix skull, men inte lagt så mycket energi för att får "rätt" utseende. Nu har vi iaf bestämt att det ska bli lite ordning i den boken och vi får hjälp av vår Nätverksträffs-handledare. Vi ska oxå ta upp det på nästa nätverksträff här hemma som blir i februari. Tack Margareta :o)

Om någon vill läsa mer om Idag-boken, se länken. http://www.hattenforlag.se/prodblad_idagboken.pdf

Nu ska jag snart åka och vibrationsträna och sen ska jag gå hem till Elisabeth och äta lunch!

Ha en bra dag, vi syns på kajen!

8 kommentarer:

Marika sa...

Har du en sån riktig idagbok från hatten? Jag har funderat på en sån men inte riktigt tyckt att alla funktioner den har passar oss ännu!
Vi har en vanlig anteckningsbok som jag piffat till framsidan på lite!
Williams fröken brukar skriva lite i den varje dag så att vi kan ha lite koll här hemma! Och så har vi lite bilder, när dom haft tid att ta några. William älskar den där boken, sitter och bläddrar i den jätte ofta.

ylvisen sa...

Ja vi har en sån där riktig. Tidigare har vi haft andra böcker men har bestämt oss att göra "riktigt" med bilder på samma ställen varje gång och likadant med texten. Den är ju himla tålig oxå.

Skolgatan sa...

Vi har inte heller den riktiga:-)bara en låtsas. Känner att jag inte orkar mer nu,hon får klara sig..
Vad duktig han är som går fram till altanen när ni säger tomte,det skulle aldrig Ebba fatta.

Kram

ylvisen sa...

Jag är nöjd om hon vet vem Felix är ;o)

blomfluga sa...

Vem är det som sköter nätverken, nån med speciell utbildning lr någon från hab??

Fint med idag bok, får bli senare tycker nog att den är lite dyr?!, nu har dagis en vanlig som de aktivt skriver/fotar i och Hugo får mer och mer intresse för den, dock minimalt....tittar lite sen ligger den långt bort:-)

Linns mamma sa...

Vi använder också Hattens Idagbok. Tycker det funkar bra. Personalen fotograferar, sätter in bilder, skriver vad som hänt under dagen. Sen använder vi strukturbilder på vä-sidan.(har bild i mitt galleri). På helgen skriver vi föräldrar och fotograferar.
Har du någon bild från ett uppslag i er Idagbok hade det varit kul att se hur ni jobbar med den.
Kram!!

Carina - den gråa pippin sa...

Vi hade ju idagboken på dagis. Något otympliga sidor. Men annars gick det ju bra. I början satte vi bara in A5-sidor i plastmappar där vi skrev vad som hade hänt och med en bild på en aktivitet eller sak som man hade sett. Plastmappar blir ju tåliga för den hårdhänte och dräggliga varianten - som Felix var ;-)

Här får vi idagboken utskriven som hjälpmedel av arbetsterapeuten - tror jag det är. Eller hur är det Ylva? Är det spec ped?
Minns inte eftersom vi inte använder den idag.

Linda sa...

Vad finns det på de sidor ni använder aktivt, förutsom sidorna för själva veckorna/dagarna?

Jag fixar lite till sonen till hösten och behöver lite uppslag.